KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Zlatá ulička a věž Daliborka

Jedno z ikonických míst Pražského hradu – Zlatá ulička – vzniklo na konci 15. století, po vybudování nového severního hradního opevnění. Malebné místo s barevnými domky oplývá mnoha pověstmi a mýty, které sem přilákaly i řadu spisovatelů a umělců. Mimo jiné zde žil např. slavný Franz Kafka. V současnosti je v několika domcích umístěna expozice, přibližující život v uličce během její 500 let trvající existence. Poslední obyvatelé se odtud odstěhovali v roce 1953.

 V domku č. 22 během první světové války žil a tvořil spisovatel Franz Kafka. V domku č. 12 ukryl filmový historik a sběratel Josef Kazda kopie československých filmů, které byly nacisty určené k likvidaci. Expozice v domku tak symbolicky obsahuje i promítací plátno a návštěvníci tak mohou zhlédnout filmy, zachycující Pražský hrad.

Dnešní podobu Zlaté uličky výrazně ovlivnil slavný výtvarník Jiří Trnka. Fasády domků byly barevně natřeny právě podle jeho návrhu z padesátých let minulého století.

Na konci Zlaté uličky stojí válcová věž Daliborka, postavená ve svahu nad Jelením příkopem roku 1496 Benediktem Riedem. Od počátku sloužila jako vězení a po svém nejslavnějším vězni byla také pojmenovaná.
Věž Daliborka byla vybudovaná roku 1496 na příkaz Vladislava Jagellonského, a to jako součást opevnění hradního komplexu. V roce 1781 věž vyhořela a následující rok byla v důsledku poškození požárem snížena o jedno patro. Od roku 1883 je přístupná veřejnosti.

Své jméno dostala po svém prvním vězni Daliborovi z Kozojed. Dalibor z Kozojed se podle legendy ve věži ocitl za to, že akceptoval povstání poddaných na sousedním panství a povstalce přijal k sobě pod ochranu. Pověst dále praví, že se Dalibor naučil ve své cele hrát na housle a jeho hudba byla prý slyšet po celém Hradě a připomínala tak všem, že byl uvězněn neprávem. Pověst posloužila skladateli Bedřichu Smetanovi jako předloha k opeře Dalibor.

Dalším ze známých vězňů byl í hrabě František Antonín Špork, který se například zasloužil o to, že byla do Čech zavedena hra na lesní roh. Daliborka přestala jako vězení sloužit v roce 1781. Ve spodním podlaží věže Daliborky je dnes umístěna expozice útrpného práva.

 

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Šablona od Anders Norén