KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Botanická zahrada v Troji

Botanická zahrada v Troji v Praze je krásná a rozmanitá zahrada, která nabízí návštěvníkům jedinečnou možnost prozkoumat bohatství rostlinného světa z různých koutů světa.

HISTORIE:

Založení: Botanická zahrada byla založena v roce 1969 a patří k biologickému a ekologickému centru Univerzity Karlovy v Praze.

Rozloha: Zahrada se rozprostírá na ploše více než 20 hektarů a je jednou z největších botanických zahrad ve střední Evropě.

ROSTLINY A EXPOZICE:

Exotické Druhy: Zahrada má kolekce exotických rostlin z celého světa, včetně tropických rostlin, sukulentů, orchidejí, palm a mnoho dalších.

Skleníky: Nachází se zde několik skleníků, které domovem pro rostliny z různých klimatických podmínek, jako jsou tropické, subtropické, nebo aridní oblasti.

Vodní Rostliny: Botanická zahrada má také expozici vodních rostlin, včetně leknínů, liliovitých a dalších vodních rostlin.

Japonská Zahrada: V rámci zahrady naleznete i japonskou zahradu s typickými japonskými rostlinami a architekturou.

ZAJÍMAVÉ UDÁLOSTI A AKCE:

Výstavy a Workshopy: Pravidelně se zde konají výstavy a workshopy zaměřené na rostliny, botaniku a zahradničení.

Prohlídky a Edukace: Botanická zahrada nabízí prohlídky s průvodcem, které vás provedou zajímavými částmi zahrady a poskytnou vám informace o rostlinách.

Akce pro Rodiny: Pro rodiny s dětmi jsou pořádány speciální akce a programy, které jsou zábavné a edukativní.

ROZHLEDNA, ALTÁN I PÍTKA:

V severní části zahrady nově vyrostla šestitunová ocelová rozhledna z dílny Čestmíra Sušky. Uvnitř potrubí se nachází vřetenovité schodiště a povrch tubusu zdobí dekorativní otvory, z nichž je možný výhled ven.

Od roku 2017 najdete v Ornamentální zahradě altán, kde v tuto chvíli sídlí Vinotéka sv. Kláry. Najdete zde rovněž toalety a přístřeší v případě nepříznivého počasí.
 
Při procházce expozicemi jsou návštěvníkům k dispozici pítka a množství lavic, kde si mohou během procházky odpočinout. Do zahrady jsou doplňovány i různé dekorační a informační prvky, které mají za cíl návštěvu zahrady zpříjemnit a přiblížit ji více také hendikepovaným návštěvníkům.

POPÍNAVÉ ROSTLINY:

V současnosti obsahuje 34 popínavých rostlin, například z rodu oměj (Aconitum), podražec (Aristolochia), mučenka (Passiflora), chmel (Humulus), srdcovka (Dicentra), plamének (Clematis). Dřevěné konstrukce pro rostliny vytvořil umělec Lukáš Gavlovský a kromě nich jsou zde i umělecky ztvárněné lavičky k posezení.

JAPONSKÁ ZAHRADA:

Japonská zahrada v Botanické zahradě hl. m. Prahy se začala budovat v roce 1995 na ploše 0,67 ha a pro veřejnost byla otevřena v roce 1997. Expozice je tvořena ze dvou částí. První představuje horskou krajinu s chýší a jezírkem. Ve druhé, sbírkové části, jsou shromažďovány rostliny pocházející z Číny a Japonska. Základními prvky zahrady jsou voda, kámen a rostliny. Výsadby rostlin nemají za cíl uchvátit hýřivostí barev květů, ale zdůraznit eleganci stálezelených dřevin a proměnlivost scenérie během celého roku.

PIKNIK V BOTANICKÉ ZAHRADĚ:

U Sekvojové louky, nedaleko Ornamentální zahrady, zřídila Botanická zahrada příjemné piknikové místo. Ve Vinotéce sv. Kláry vám za poplatek zapůjčí piknikovou deku, objednat si můžete i naplněný piknikový koš.

OTEVÍRACÍ DOBA:

Otevírací Doba: Botanická zahrada má otevřeno téměř celý rok. Otevírací doba se může lišit v závislosti na ročním období.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 1 Průměrně: 5]

Příští u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Šablona od Anders Norén