KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Hudební divadlo Karlín

Hudební divadlo Karlín je jedním z významných divadelních zařízení v Praze. Nachází se v Karlíně, historické čtvrti Prahy, která je známá svou bohatou divadelní a hudební tradicí.

HISTORIE:

Založení: Divadlo bylo otevřeno v roce 1881 jako městské divadlo s původním názvem Divadlo v Karlíně.

Architektura: Budova divadla byla postavena v neorenesančním stylu a je známa svým elegantním vzhledem.

Rekonstrukce: V průběhu své historie prošlo divadlo několika rekonstrukcemi a modernizacemi. Jedna z nejvýznamnějších rekonstrukcí proběhla po požáru v roce 1979.

PROGRAM:

Opereta a Muzikál: Hudební divadlo Karlín se specializuje na operety a muzikály. Mezi nejznámější inscenace patří například „My Fair Lady“, „West Side Story“, „Mamma Mia!“ a další.

Česká Repertoár: Vedle mezinárodních titulů také uvádí české operety a muzikály. Často jsou to díla významných českých skladatelů, jako je například Jiří Šlitr.

Koncerty a Stand-up Comedy: Kromě divadelních představení se v Hudebním divadle Karlín konají také koncerty různých hudebních žánrů a stand-up comedy večery.

UMĚLCI A DIRIGENTI:

Skladatel Jiří Šlitr: Jiří Šlitr je jedním z nejslavnějších českých skladatelů, jehož díla se často uvádějí v Hudebním divadle Karlín. Jeho muzikál „Maryša“ je jedním z nejúspěšnějších představení tohoto divadla.

Dirigent Jaroslav Krombholc: Jaroslav Krombholc byl významný český dirigent, který dirigoval v Hudebním divadle Karlín. Jeho interpretace operet a muzikálů zde zanechaly trvalý otisk.

MODERNÍ TECHNOLOGIE:

Technické Zařízení: Divadlo disponuje moderní technikou a zařízeními pro světelné a zvukové efekty, což umožňuje vytvářet spektakulární scény a atmosféru.

Proměnlivá Scéna: Jedním z pozoruhodných prvků divadla je proměnlivá scéna, která umožňuje rychlé a plynulé změny prostředí během představení.

ZAJÍMAVOSTI:

Byly zde natáčeny i některé televizní pořady, mimo jiné též pořad Televarieté a televizní seriál Cirkus Humberto.

Hudební divadlo Karlín se může pochlubit největším historickým divadelním sálem pro téměř 1 000 osob.

V roce 2002 byla historická budova divadla zasažena a poničena velkou povodní a musela být rekonstruována.


Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 1 Průměrně: 3]

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Šablona od Anders Norén