KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Petřínská rozhledna


Petřínská rozhledna je jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších rozhleden v Praze. Nachází se na vrcholu Petřína, což je kopec ve středu Prahy s nadmořskou výškou kolem 318 metrů. Tato rozhledna nabízí úchvatné výhledy na Pražský hrad, Malou Stranu, Staré Město, Nové Město a další části města.

Stavitelé rozhledny z Klubu českých turistů se nechali inspirovat na Světové výstavě v Paříži v roce 1889 a rozhodli se vytvořit podobnou monumentální stavbu v Čechách. Autorem návrhu byl architekt Vratislav Pasovský a ocelovou konstrukci věže navrhli inženýři František Prášil a Julius Souček. Začátek prací na vrcholu Petřína se datuje na 16. března 1891. Byla postavena konstrukce rozhledny, namontovány schody a výtah. Rozhledna byla sestavena za pouhé tři měsíce. Současně byla na vrchol Petřína postavena i známá lanovka z dílny firmy Ringhoffer. Celá stavba byla slavnostně předána veřejnosti dne 2. srpna 1891.

Cesta na vrchol má 299 schodů až k vyhlídkové kabině ve výšce 51 metrů, odkud je překrásný rozhled na město. Dle přeměření v r. 2021 je celková výška rozhledny 58,70 metrů k nejvyššímu bodu původní a dodnes dochované konstrukce. V suterénu rozhledny se nachází stálá expozice „Petřín – místo vycházek, rozhledů i dolování“. Expozice má podobu série vycházek, návštěvníkovi tedy nabízí možnost vydat se po Petříně v různých dobách i různými směry.

CESTA K ROZHLEDNĚ:

Lanovka: Nejpopulárnější cesta k rozhledně je lanovkou, která vede z Malostranského náměstí na Petřín. Lanovka je turisty často využívaná, nejen kvůli rychlému spojení, ale i kvůli malebnému výhledu během jízdy.

Pěší cesta: Pro ty, kteří mají rádi procházky, je k dispozici pěší cesta z Malé Strany nebo z Újezdu na Petřín, která vede přes krásné zahrady a vinice.

VÝHLEDY A VĚŽIČKA:

Věžička: Na vrcholu rozhledny je malá věžička s vyhlídkovou plošinou, kam návštěvníci mohou vystoupat po točitých schodech.

Panoramatické Výhledy: Z vrcholu rozhledny se nabízí úchvatné panoramatické výhledy na celou Prahu. Vidíte zde Pražský hrad, Karlův most, Staré Město, Vltavu, a dokonce i vzdálené hory.

Růžová Hodinová Věž: V blízkosti rozhledny se nachází malá růžová hodinová věž, která je oblíbeným místem pro romantické fotografie a selfie.

PROSTOR OKOLO ROZHLEDNY:

Petřínské Sady: Okolí Petřínské rozhledny je obklopeno krásnými zahradami a parky, které jsou ideálním místem pro odpočinek a procházky.

Památník: Nedaleko rozhledny stojí i památník umělci Františku Palackému, který byl významným českým politikem a historikem.

Petřínská rozhledna je ikonickou stavbou v Praze a oblíbeným místem pro místní i turisty, kteří si chtějí vychutnat panoramatické výhledy na nádherné město. Je to skvělý cíl pro výlet a prozkoumání při návštěvě Prahy.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 1 Průměrně: 5]

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Šablona od Anders Norén