KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Stavovské divadlo

Stavovské divadlo v Praze bylo významným divadelním zařízením v historii českého divadla. Jedná se o historickou budovu, která se nacházela na Ovocném trhu v centru Prahy, nedaleko od Staroměstského náměstí. Stavovské divadlo sehrálo klíčovou roli v českém národním obrození a bylo jedním z center kulturního a společenského života v 18. a 19. století.

HISTORIE:

Založení: Stavovské divadlo bylo založeno v roce 1783. Původně bylo zřízeno pro potřeby stavovské obce (tj. šlechty a měšťanů) v Praze a mělo být místem pro česká představení.

Smetanova „Libuše“: Jedním z nejslavnějších okamžiků v historii Stavovského divadla byla premiéra opery „Libuše“ Bedřicha Smetany dne 11. června 1881. Tato opera se stala symbolem českého národního hnutí a Smetana byl považován za jednoho z největších českých skladatelů.

Národní Obrození: Během období národního obrození v 19. století hrálo Stavovské divadlo klíčovou roli při podpoře českého jazyka, kultury a vlastenectví. Zde se poprvé hrály díla v českém jazyce.

S historií divadla je nerozlučně spjato jméno Wolfganga Amadea Mozarta, který tu v lednu 1787 dirigoval svou Figarovu svatbu, 29. října 1787 se tu konala světová premiéra opery Don Giovanni, kterou Mozart věnoval Pražanům. Po smrti hraběte Nostice nabídl dědic hrabě Bedřich Nostic divadlo českým stavům, ti je roku 1798 zakoupili a od té doby se jmenovalo Královské stavovské divadlo. Dne 21. prosince 1834 měla premiéru Fidlovačka J. K. Tyla, při níž poprvé zazněla Škroupova píseň Kde domov můj, později státní hymna.

Dne 5. 12. 1920 bylo Stavovské divadlo oficiálně přidáno pod správu k Národnímu divadlu. V roce 1948 bylo divadlo přejmenováno na Tylovo divadlo a stalo se stálou scénou činohry Národního divadla, kde mají dnes právem domov kromě klasických činoher také mozartovské operní inscenace. Od roku 1991 se znovu užívá historický název Stavovské divadlo. Americký režisér českého původu Miloš Forman v tomto divadle natáčel divadelní scény svého filmu Amadeus.

Zhlédnout zde můžete představení Opery, Činohry a Baletu ND. Opera Národního divadla zde uvádí především mozartovský repertoár a občas se na scéně Stavovského divadla objevují i představení baletního souboru.

ARCHITEKTURA:

Styl: Budova Stavovského divadla byla postavena v barokním slohu. Měla elegantní fasádu a interiér zdobený freskami a uměleckými prvky.

Klenotnice: Jednou z nejzajímavějších částí divadla byla tzv. „klenotnice“, což byl prostor pod jevištěm, kde byla umístěna originální kulisa z prvního dějství „Libuše“.

KULTURNÍ VÝZNAM:

Operní a Divadelní Představení: Stavovské divadlo bylo místem, kde se konaly nejen operní inscenace, ale také divadelní představení a koncerty. Bylo známé pro svou atmosféru a uměleckou kvalitu.

Významní Umělci: Mnoho významných českých umělců a skladatelů mělo spojení se Stavovským divadlem. Kromě Smetany se zde také představil například skladatel Wolfgang Amadeus Mozart.

ZAJÍMAVOSTI:

Wolfgang Amadeus Mozart: Mozart dirigoval své opery v tomto divadle, včetně premiéry své opery „Don Giovanni“ v roce 1787.

Bedřich Smetana: Smetana nejenže dirigoval své opery v tomto divadle, ale také mnoho jeho děl zde mělo premiéry. Jeho opery jako „Prodaná nevěsta“ a „Dalibor“ byly úspěšně uváděny v Stavovském divadle.

František Škroup: Slavný skladatel, který složil hudbu k české hymně „Kde domov můj“, byl také jedním z dirigentů a skladatelů spojených se Stavovským divadlem.

Klement Slavický: Tento významný český dirigent a skladatel působil jako kapelník v Stavovském divadle. Jeho dílo bylo silně ovlivněno českým folklórem.

Stavovské divadlo bylo známo jako „klenotnička památek“, protože zde bylo možné vidět mnoho historických uměleckých děl a dekorací.


Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Šablona od Anders Norén