KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Národní technické muzeum

Národní technické muzeum v Praze  je největší českou institucí specializovanou na muzejní sbírky technického charakteru. Muzeum bylo založeno 5.7. 1908 jako Technické muzeum Království českého. 

EXPOZICE DOPRAVA

Historický příběh automobilu, motocyklu, letectví, lodní či železniční dopravy v českých zemích dokumentují unikátní sbírkové předměty objasňující historické souvislosti vývoje dopravy a společnosti. Obdivovat zde můžete první československý automobil, vůz NW President z roku 1898. Dalším unikátem je letoun Kašpar JK z roku 1911, na kterém Jan Kašpar vykonal první dálkový let v dějinách českého letectví. Za pozornost stojí i automobil Tatra 80 z roku 1935, užívaný prezidentem Masarykem, a stíhací letoun Supermarine Spitfire LF Mk.IXE z roku 1945. Do osvobozené vlasti se s ním vrátili českoslovenští letci bojující ve Velké Británii.

Expozice v samostatných příbězích ukazuje celý historický vývoj automobilové, motocyklové, cyklistické, letecké a lodní dopravy a v kratších exkurzech pak i úseky z dějin železniční dopravy a vývoje hasičské techniky na území České republiky, a to jak stroji u nás vyrobenými, tak i dovezenými ze zahraniční a na našem území provozovanými.

TECHNIKA V DOMÁCNOSTI

Expozice Technika v domácnosti představuje vývoj technických “pomocníků v domácnosti” v českých zemích od poloviny 19. století do současnosti. Expozice se soustřeďuje výhradně na mechanické, plynové i elektrické domácí spotřebiče. Šest set metrů čtverečních výstavního sálu je prostoupeno dějinami techniky, která usnadnila hygienu, úklid, praní a žehlení, šití, úpravu oděvů i přípravu pokrmů. Návštěvník se seznámí se současnou výrobou a vývojem včetně nezbytného projektování v počítači a studentských designérských vizí, nabídkou spotřebičů v době reálného socialismu, úctyhodnou průkopnickou práci průmyslových výtvarníků v poválečném období, počátky tradičních prvorepublikových i pozdějších výrobců, fenoménem elektrifikace i propagace nových spotřebičů formou reklamy, veletrhů i nabídky obchodních domů, počátky výroby a používání kávovarů, a konečně např. kuriózními strojky pro domácnost, které ve druhé polovině 19. století shromáždil Vojta Náprstek.
 

ASTRONOMIE

Expozice Astronomie je koncipovaná jako nekonečný prostor vesmíru plný zářících hvězd v podobě unikátních sbírkových předmětů. Úvodní část eliptického půdorysu Z dějin astronomického poznání představuje nejvýznamnější mezníky v dějinách astronomie v časovém rozpětí cca 6 000 let. Nejstarším předmětem sbírkového fondu je meteorit nalezený roku 2005 v Argentině na území Campo del Cielo, starý téměř 5 000 let.

FOTOGRAFICKÝ ATELIÉR

Ústřední část expozice tvoří skleněný ateliér – rekonstrukce dobového fotografického ateliéru k portrétování za denního světla se skleněným stropem ve stylu počátku 20. století. Návštěvník zde najde kolekci ateliérových, technických a salonních fotografických přístrojů, dále dobové rekvizity – nábytek, malovaná pozadí, šatnu, vše, co v oné době bylo nezbytnou součástí fotografické živnosti. Práce fotografa je při zvláštních příležitostech přímo v prostoru ateliéru předváděna, takže návštěvník si může odnést si svůj snímek např. v zapůjčeném historickém kostýmu, zhotovený původní starou fotografickou technikou, o níž se podrobnosti doví v galerijní části.

MĚŘENÍ ČASU

Nová expozice Měření času prezentuje hodinářské sbírky v Národním technickém muzeu a zobrazuje technický vývoje chronometrie. Vedle elementárních časoměrných přístrojů jako jsou sluneční, vodní, ohňové a přesýpací hodiny a mechanických kolečkových hodin, kterým je v expozici dán velký prostor, jsou zde dokumentovány také formy využití elektřiny, elektroniky a nakonec též aplikace kvantových fyzikálních jevů při konstrukci hodin.
 

TELEVIZNÍ STUDIO

Zásluhou spolupráce s Českou televizí se do Národního technického muzea dostala funkční televizní technika a technologické stojany a nábytek, které v letech 1997 až 2011 sloužily ve studiovém komplexu SK8 objektu zpravodajství na Kavčích horách pro každodenní vysílání. V poslední době se právě odsud vysílaly sportovní pořady, například vstupy do přímých přenosů fotbalu či hokeje. Celý komplex expozice je s ohledem na svůj charakter přístupný s průvodcem, který návštěvníkům názorně ukáže, jak studiová technika funguje. Expozice Televizní studio se nachází v 3. patře budovy Národního technického muzea.

ZAJÍMAVOST:

Instituce byla oceněna v Národní soutěži muzeí Gloria Musaealis.

OTEVÍRACÍ DOBA:

leden-prosinec

pondělí: zavřeno, úterý-neděle 9:00-18:00

CENA:

cena: 280,- snížená cena: 150,-


 





Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 KOUZELNÁ MÍSTA PRAHY

Šablona od Anders Norén